Worksheet: Elapsed Time Within 12 Hours

In this worksheet, we will practice how to solve problems on elapsed time by adding or subtracting time units in the same time format given only in am or in pm.

Q1:

Determine the elapsed time from 07:50 am to 11:52 am.

  • A5 hours
  • B4 hours
  • C4 hours and 52 minutes
  • D4 hours and 2 minutes
  • E4 hours and 50 minutes

Q2:

Find the elapsed time from 02:43 pm to 08:28 pm.

  • A6 hours
  • B5 hours and 28 minutes
  • C5 hours and 43 minutes
  • D5 hours and 45 minutes
  • E5 hours

Q3:

Mason started studying at 3:59pm and finished at 9:40pm. How much time did he spend studying?

  • A5 hours and 41 minutes
  • B6 hours and 40 minutes
  • C6 hours
  • D12 hours

Q4:

It takes Mia 2 hours  and 45 minutes to cycle around the town. If she starts cycling at 8:00 pm, when will she finish her lap?

  • A2:45 pm
  • B10:45 pm
  • C10:00 pm
  • D10:15 pm
  • E8:45 pm

Q5:

A movie screening ended at 11:18 in the evening. If the movie lasted for 1 hour and 46 minutes, determine the time at which it started.

  • A1:04 am
  • B9:32 pm
  • C9:32 am
  • D1:04 pm
  • E10:28 pm

Q6:

What will the time be 2 hours and 34 minutes after 8:35 am?

  • A10:09 am
  • B11:09 am
  • C11:34 am
  • D6:00 am
  • E6:01 am

Q7:

Hannah began her exercise at 08:47 am and finished at 11:27 am. For how long did she exercise?

  • A2 hours and 47 minutes
  • B2 hours and 40 minutes
  • C2 hours
  • D2 hours and 27 minutes
  • E3 hours

Q8:

If James finished his homework at 6:03 pm, and Michael finished his at 7:57 pm, how many minutes earlier did James finish?

Q9:

Emma entered the supermarket at 5:19 pm and left at 6:51 pm. How long was Emma at the supermarket?

  • A32 minutes
  • B1 hour and 32 minutes
  • C1 hour and 32 minutes
  • D1 hour and 22 minutes
  • E42 minutes

Q10:

In the afternoon, Anthony’s family went to the library at the time shown. They stayed until 5:30 pm. How much time did they spend at the library?

  • A1 hour 5 minutes
  • B4 hours 30 minutes
  • C4 hours 5 minutes
  • D1 hour 30 minutes
  • E1 hour 25 minutes

Q11:

Jacob spent 1 hour and 43 minutes doing his homework and 41 minutes playing video games. How long did it take him to do both?

  • A2 hours and 41 minutes
  • B2 hours
  • C3 hours
  • D2 hours and 24 minutes
  • E2 hours and 43 minutes

Q12:

The time is 4:55 and Emma’s mom is cooking dinner. It will be ready at 5:00. How many minutes until dinner is ready?

Q13:

Jennifer’s friend phoned to say she would be arriving at 5:45 pm. Jennifer looks at the clock and sees this:

How long does she have to wait for her friend to arrive?

  • A1 hour
  • B20 minutes
  • C1 hour and 20 minutes
  • D1 hour and 25 minutes
  • E25 minutes

Q14:

Natalie has basketball practice at 7:05 pm which lasts for 1 hour and 20 minutes. At what time does she finish?

  • A7:26 pm
  • B27:06 pm
  • C8:25 pm
  • D8:07 pm

Q15:

Ethan earns an hourly wage of $6. One day, he worked from 9:00 am till 12:00 pm, had lunch, and then worked for another 4 hours. Determine Ethan’s wage that day.

Q16:

Which of the following would be the best estimate for the length of a full movie?

  • A2 minutes
  • B6 hours and 45 minutes
  • C30 hours
  • D1 hour and 30 minutes
  • E3 minutes

Nagwa uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more about our Privacy Policy.