### Video Transcript

How many seconds are there in three hours, 34 minutes, and 10 seconds?

First of all, we need to think about how we convert hours and minutes into seconds. We know that one hour equals 60 minutes and that one minute equals 60 seconds. To solve this problem, we need to convert three hours to some amount of seconds, 34 minutes to some amount of seconds. And we already know that we have 10 additional seconds. And we’ll need to add these three values together.

So let’s start with three hours. The first step we’ll do is convert three hours into minutes. Since there are 60 minutes in every hour, three times 60 tells us how many minutes there are in three hours. There are 180 minutes in three hours. From there, we can convert the 180 minutes into seconds. Since there are 60 seconds in every minute, we’ll have to multiply 180 by 60. And we can do this with partial products. We’ll multiply 100 by 60, and then we’ll multiply 80 by 60 and add them together. 100 times 60 equals 6000, and 80 times 60 equals 4800. When we add those values together, we get 10,800. This means 180 minutes equals 10,800 seconds. And since three hours equals 180 minutes, we can say that three hours equals 10,800 seconds.

Now we’ll move down and convert 34 minutes into seconds. Since there are 60 seconds in every minute, we need to multiply 34 by 60. Again, we can use a partial product strategy. First, we’ll multiply 30 by 60, and then we’ll multiply four by 60. 30 times 60 equals 1800, and four times 60 equals 240. We’ll add those values together to get 2,040. This tells us that 34 minutes equals 2,040 seconds. We’ll plug that value in for 34 minutes.

And to find our final answer, we’ll need to add these three values together. Zero plus zero plus zero equals zero. Four plus one is five. Eight plus zero is eight. Zero plus two equals two. And bring down our one. This shows us that three hours, 34 minutes, and 10 seconds is equal to 12,850 seconds.