Nagwa uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more about our Privacy Policy.

Lesson: Elapsed Time Word Problems

Sample Question Videos

Worksheet • 24 Questions • 3 Videos

Q1:

Determine the elapsed time from 07:50 am to 11:52 am.

  • A 4 hours and 2 minutes
  • B 4 hours and 52 minutes
  • C 4 hours
  • D 4 hours and 50 minutes
  • E 5 hours

Q2:

Find the elapsed time from 02:43 pm to 08:28 pm.

  • A 5 hours and 45 minutes
  • B 5 hours and 28 minutes
  • C 5 hours
  • D 5 hours and 43 minutes
  • E 6 hours

Q3:

Determine the elapsed time from 07:52 am to 06:47 pm.

  • A 10 hours and 55 minutes
  • B 10 hours and 47 minutes
  • C 10 hours
  • D 10 hours and 52 minutes
  • E 11 hours

Q4:

Determine the elapsed time from 09:37 pm to 04:11 am.

  • A 6 hours and 34 minutes
  • B 6 hours and 11 minutes
  • C 6 hours
  • D 6 hours and 37 minutes
  • E 7 hours

Q5:

Determine the duration of a movie that started at 10:30 am and ended at 12:52 pm.

  • A 2 hours and 22 minutes
  • B 2 hours and 52 minutes
  • C 2 hours
  • D 2 hours and 30 minutes
  • E 3 hours

Q6:

Nader started studying at 3:59 pm and finished at 9:40 pm. How much time did he spend studying?

  • A 5 hours and 41 minutes
  • B 12 hours
  • C 6 hours and 40 minutes
  • D 6 hours

Q7:

If Shady started his homework at 5:20 am and it took him 50 minutes to complete it, when did he finish?

  • A6:10 am
  • B7:10 am
  • C5:10 am
  • D6:50 am
  • E5:50 am

Q8:

It takes Dina 2 hours and 45 minutes to cycle around the town. If she starts cycling at 8:00 pm, when will she finish her lap?

  • A10:45 pm
  • B10:15 pm
  • C10:00 pm
  • D2:45 pm
  • E8:45 pm

Q9:

A movie screening ended at 11:18 in the evening. If the movie lasted for 1 hour and 46 minutes, determine the time at which it started.

  • A9:32 pm
  • B1:04 am
  • C1:04 pm
  • D9:32 am
  • E10:28 pm

Q10:

Nada leaves her house to walk to the library at 10:30. The walk takes her 15 minutes. What time does she arrive?

  • A 10:45
  • B 11:15
  • C 10:15
  • D 11:45
  • E 10:30

Q11:

Which clock shows the time 2 hours earlier?

  • A
  • B
  • C
  • D

Q12:

What will the time be 10 hours and 54 minutes after 10:39 pm?

  • A9:33 am
  • B8:33 am
  • C9:33 pm
  • D11:45 pm
  • E11:45 am

Q13:

What will the time be 2 hours and 34 minutes after 8:35 am?

  • A11:09 am
  • B10:09 am
  • C11:34 am
  • D6:00 am
  • E6:01 am

Q14:

Rania began her exercise at 08:47 am and finished at 11:27 am. For how long did she exercise?

  • A 2 hours and 40 minutes
  • B 2 hours and 27 minutes
  • C 2 hours
  • D 2 hours and 47 minutes
  • E 3 hours

Q15:

Fady spent 40 minutes playing tennis and finished at 3:15. What time did he start playing?

  • A 2:35
  • B 3:40
  • C 2:25
  • D 2:40
  • E 3:55

Q16:

If Sherif finished his homework at 6:03 pm, and Adam finished his at 7:57 pm, how many minutes earlier did Sherif finish?

Q17:

Two basketball matches were played. The first started at 9:10 pm and ended at 9:41 pm. The second started at 4:00 pm and ended at 4:43 pm. Which match was longer?

  • AThe first match was longer.
  • BThe second match was longer.
  • CThe two matches were equal in time.

Q18:

Yara left her house at 06:54 am to go to school and returned at 03:31 pm. Determine the time elapsed from the moment she left the house to the moment she returned.

  • A 8 hours and 37 minutes
  • B 8 hours and 31 minutes
  • C 8 hours
  • D 8 hours and 54 minutes
  • E 9 hours

Q19:

Rania started washing the dishes at 5:33 pm and it took her 25 minutes. At what time did she finish?

  • A5:58 pm
  • B5:15 pm
  • C5:08 pm
  • D8:15 pm

Q20:

If the time now is 9:22, what will the time be after 34 minutes?

  • A9:56
  • B9:36
  • C12:56
  • D10:56

Q21:

Amir takes the 7:11 am train to work, and the journey takes 26 minutes. What time does he get to work?

  • A7:37 am
  • B9:17 am
  • C7:40 am
  • D7:36 am

Q22:

Sarah entered the supermarket at 5:19 pm and left at 6:51 pm. How long was Sarah at the supermarket?

  • A 1 hour and 32 minutes
  • B 1 hour and 32 minutes
  • C 1 hour and 22 minutes
  • D 42 minutes
  • E 32 minutes

Q23:

If the time now is 5:27 pm, after how many minutes will the time be 5:49 pm?

Q24:

In the afternoon, Adel’s family went to the library at the time shown. They stayed until 5:30 PM. How much time did they spend at the library?

  • A1 hour 25 minutes
  • B4 hours 5 minutes
  • C1 hour 30 minutes
  • D4 hours 30 minutes
  • E1 hour 5 minutes
Preview