Nagwa uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more about our Privacy Policy.

Lesson: Adding and Subtracting Measures of Time

Question Video: Determining the Difference between the Given Times

02:34

Worksheet: Adding and Subtracting Measures of Time • 14 Questions

Q1:

Add 11 hours and 34 minutes to 3 hours and 43 minutes.

  • A 15 hours and 17 minutes
  • B 15 hours and 43 minutes
  • C 15 hours
  • D 15 hours and 34 minutes
  • E 14 hours

Q2:

Add 7 hours, 45 minutes, and 15 seconds to 2 hours, 10 minutes, and 33 seconds.

  • A 9 hours, 55 minutes, and 48 seconds
  • B 9 hours
  • C 9 hours, 10 minutes, and 33 seconds
  • D 9 hours, 45 minutes, and 15 seconds

Q3:

Determine the difference between 6 hours, 48 minutes, and 27 seconds and 3 hours, 33 minutes, and 13 seconds.

  • A 3 hours, 15 minutes, and 14 seconds
  • B 3 hours, 33 minutes, and 13 seconds
  • C 3 hours
  • D 3 hours, 48 minutes, and 27 seconds
  • E 9 hours

Q4:

Determine the difference between 10 hours, 29 minutes, and 8 seconds and 6 hours, 20 minutes, and 30 seconds.

  • A 4 hours, 8 minutes, and 38 seconds
  • B 4 hours, 20 minutes, and 30 seconds
  • C 4 hours
  • D 4 hours, 29 minutes, and 8 seconds
  • E 16 hours

Q5:

Find the elapsed time from 02:43 pm to 08:28 pm.

  • A 5 hours and 45 minutes
  • B 5 hours and 28 minutes
  • C 5 hours
  • D 5 hours and 43 minutes
  • E 6 hours

Q6:

Determine the elapsed time from 07:50 am to 11:52 am.

  • A 4 hours and 2 minutes
  • B 4 hours and 52 minutes
  • C 4 hours
  • D 4 hours and 50 minutes
  • E 5 hours

Q7:

Determine the elapsed time from 09:37 pm to 04:11 am.

  • A 6 hours and 34 minutes
  • B 6 hours and 11 minutes
  • C 6 hours
  • D 6 hours and 37 minutes
  • E 7 hours

Q8:

Determine the elapsed time from 07:52 am to 06:47 pm.

  • A 10 hours and 55 minutes
  • B 10 hours and 47 minutes
  • C 10 hours
  • D 10 hours and 52 minutes
  • E 11 hours

Q9:

It takes Amelia 2 hours and 45 minutes to cycle around the town. If she starts cycling at 8:00 pm, when will she finish her lap?

  • A10:45 pm
  • B10:15 pm
  • C10:00 pm
  • D2:45 pm
  • E8:45 pm

Q10:

Determine the duration of a movie that started at 10:30 am and ended at 12:52 pm.

  • A 2 hours and 22 minutes
  • B 2 hours and 52 minutes
  • C 2 hours
  • D 2 hours and 30 minutes
  • E 3 hours

Q11:

Hannah began her exercise at 08:47 am and finished at 11:27 am. For how long did she exercise?

  • A 2 hours and 40 minutes
  • B 2 hours and 27 minutes
  • C 2 hours
  • D 2 hours and 47 minutes
  • E 3 hours

Q12:

Daniel put a meatloaf in the oven at 11:18 am. Given that it needed to bake for 2 hours and 58 minutes, at what time should he take it out of the oven?

  • A02:16 pm
  • B02:18 pm
  • C02:16 am
  • D02:00 pm
  • E02:00 am

Q13:

Victoria left her house at 06:54 am to go to school and returned at 03:31 pm. Determine the time elapsed from the moment she left the house to the moment she returned.

  • A 8 hours and 37 minutes
  • B 8 hours and 31 minutes
  • C 8 hours
  • D 8 hours and 54 minutes
  • E 9 hours

Q14:

The given table shows the time Noah spends on his morning activities. Estimate the total time it takes Noah to get ready and arrive at work.

Activity Getting Ready in the Morning Walking to the Bus Stop Riding the Bus to Work Walking from the Bus Stop to Work
Time 32 minutes 28 minutes 55 minutes 9 minutes
  • A2 hours and 4 minutes
  • B2 hours and 55 minutes
  • C2 hours
  • D2 hours and 9 minutes
  • E3 hours
Preview